Τελευταία Νέα

√ zougla.gr – Νοσοκομείο Σωτηρία: 115 χρόνια προσφοράς Υγείας

Νοσοκομείο Σωτηρία: 115 χρόνια προσφοράς Υγείας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015, 16:51 | http://www.zougla.gr/

Το Γενικό Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» έχει μια μακρόχρονη και σημαντική κοινωνική πολιτική και αρχιτεκτονική ιστορία, εκφράζοντας μια ολόκληρη εποχή. Από την ίδρυση του στα τέλη του 1902 από τη Σοφία Σλήμαν στις παρυφές του Γουδή ως το πρώτο Ελληνικό Σανατόριο, έχουν αλλάξει πολλά και οι αλλαγές συνεχίζονται έως και σήμερα.


Στα τέλη του 2013, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή με το χώρο της υγείας να πλήττεται καίρια και να δοκιμάζεται από µία πρωτοφανή κρίση με αφετηρία τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος της χώρας μας, η πολιτική ηγεσία εμπιστεύθηκε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου στον Iατρό Δρ. Μιλτιάδη Παπασταματίου MD, PhD, Διδάκτορα της Χειρουργικής Της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών με πολυετή κλινική και διοικητική εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό Νοσοκομειακό χώρο και στην αναπληρώτριά του κ. Βασιλική Κων/να Γκογκοζώτου φαρμακοποιό MBA, MSc.

Τα τελευταία χρόνια, έχοντας πάντα ως στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και της προσβασιμότητας του πολίτη, μέσα από ένα καθημερινό αγώνα και με την ενεργό συμπαράσταση όλου του προσωπικού, το 710 κλινών Νοσοκομείο συμπεριλαμβάνεται σήμερα στα 3 καλύτερα νοσοκομεία δυναμικότητας άνω των 600 κλινών για την περίοδο από 1/4/14 έως 31/7/14, βελτιώνοντας την 5η θέση που κατείχε για την προηγούμενη περίοδο αξιολόγησης από 1/1/14 έως 31/3/14.

Σε ότι αφορά στην παροχή ποιοτικής κλινικής φροντίδας στους νοσηλευόμενους πολίτες, μειώνοντας τη μέση διάρκεια νοσηλείας κατά 15% και τις συνολικές ημέρες νοσηλείας κατά 6% κατάφερε να απελευθερώσει πολύτιμες νοσηλευτικές κλίνες τις οποίες παράλληλα αξιοποίησε, αυξάνοντας τις εισαγωγές στο νοσοκομείο πετυχαίνοντας μέση πληρότητα άνω του 85%. Ως νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό MERS υποδέχτηκε για νοσηλεία το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα με εξαιρετική επιτυχία και για το λόγο αυτό μάλιστα ο Διοικητής του Νοσοκομείου βραβεύθηκε από το Υπουργείο Υγείας για την επιχειρησιακή του ετοιμότητα. Το νοσοκομείο μάλιστα ορίσθηκε και ως νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό EBOLA.

Παρά την παραπάνω αύξηση των εξυπηρετούμενων πολιτών/ασθενών και την αύξηση της πληρότητας και ενώ θεωρητικά τα παραπάνω θα επέφεραν και αύξηση των δαπανών, δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Αντίθετα, με εξορθολογισμό των δαπανών, με αύξηση της χρήσης γεννοσήμων φαρμάκων κατά 50%, με μείωση του κόστους των υλικών και των υποστηρικτικών υπηρεσιών, επετεύχθη τελικά μείωση του συνολικού κόστους κατά 25%, χωρίς να παραβλάπτεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, ιδιαίτερα των ογκολογικών ή άλλων εξειδικευμένων υπηρεσιών. Και όλα αυτά, λειτουργώντας με μειωμένο προϋπολογισμό κατά 25% το τρέχον έτος σε σχέση με το 2014 και το 2013.

Στο Νοσοκομείο είναι σήμερα πιστοποιημένα με ΙSO αρκετά κλινικά τμήματα ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαπίστευση του Βιοχημικού και Μικροβιολογικού Εργαστηρίου. Το πληροφοριακό σύστημα είναι σε παραγωγική λειτουργία διασυνδεδεμένο με τις εφαρμογές του ΕΟΠΥΥ για αναγγελία Εισιτηρίων – Εξιτηρίων ασθενών και της ΗΔΙΚΑ για ανεύρεση στοιχείων ασθενών.

Με ένα επίσης καθημερινό και μεγάλο αγώνα αξιοποιείται η χρηματοδοτική ευκαιρία των ΕΣΠΑ, προσπαθώντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των πόρων για τη βελτίωση και την αναβάθμιση των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών του Νοσοκομείου. Ήδη έχει εγκατασταθεί ένα σύγχρονο ακτινοσκοπικό μηχάνημα και ένα σύγχρονος 2ος Αξονικός Τομογράφος 64 τομών στο τμήμα της Επεμβατικής Ακτινολογίας με αποτέλεσμα την αντικατάσταση της χρήσης ακτινογραφικού φιλμ με ψηφιακή απεικόνιση, αντιμετωπίζοντας με τον τρόπο αυτό το υπερβολικά μεγάλο κόστος για ακτινολογικό υλικό στο Νοσοκομείο μέχρι σήμερα. Συνεχίζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα έργα ΕΣΠΑ του εξοπλισμού του Ξενώνα Βραχείας Παραμονής, των Θαλάμων Αρνητικής Πίεσης, της δημιουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Συγγενών Ασθενών, του Συμβούλου Έργων ΕΣΠΑ και της Προμήθειας Εξοπλισμού για τα νέα ΤΕΠ.

Ειδικότερα για τα νέα ΤΕΠ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των έργων με έναρξη λειτουργίας στις 15/10/2014 και έγινε η διοικητική τους παραλαβή προς χρήση του κοινού. Αναμένεται η οριστική παραλαβή των κτιριακών υποδομών από τον αρμόδιο φορέα, την πρώην ΔΕΠΑΝΟΜ.

Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με το ΕΚΕΠΥ, το ΕΚΑΒ και την 1η ΥΠΕ, αντιμετωπίζονται και διαχειρίζονται επιτυχώς καθημερινά προβλήματα λειτουργίας. Η διαθεσιμότητα των οδηγών και των ιατρών πρώην Νοσοκομείων ΙΚΑ αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και δεν επέφερε καμία δυσλειτουργία στο Νοσοκομείο. Η ανταποδοτική δωρεά ενός ασθενοφόρου από το Δήμο Ν. Ηρακλείου για την παροχή ιατρικών πράξεων από ιατρούς του Νοσοκομείου σε ΚΑΠΗ του Δήμου και η δωρεά ενός φορτηγού από το Υπουργείο Υγείας συνέβαλε στην αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών λειτουργίας του Νοσοκομείου. Εργασίες αποψίλωσης και καθαρισμού του δάσους του Νοσοκομείου και προμήθεια μηχανογραφικού ή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ή ιματισμού για την κάλυψη αναγκών τμημάτων του Νοσοκομείου, έγιναν επίσης με δωρεές από διάφορους φορείς.

Πρόσφατα έγινε αποδεκτή από νοσοκομείο και δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχου με σκοπό την ανακαίνιση της Θ/Χειρουργικής Κλινικής ενώ αναμένεται και η δωρεά ενός λεωφορείου από την Εθνική Τράπεζα, για εσωτερικό περιμετρικό δρομολόγιο 5km στο Νοσοκομείο, προκειμένου να μειωθούν τα αυτοκίνητα που παρκάρουν μέσα στο χώρο του Νοσοκομείου. Ολοκληρώθηκαν τέλος οι οικοδομικές εργασίες του ΙΙΒΕΑΑ στο χώρο του Νοσοκομείου μας.

Σε ότι αφορά το κοινωνικό πρόσωπο του Νοσοκομείου, αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί το νοσοκομείο αναφοράς για ανασφάλιστους. Ταυτόχρονα με πολλαπλές κοινωνικές εκδηλώσεις όπως το «Επιχείρηση Ανοιχτές Πόρτες» το νοσοκομείο αποδεικνύει έμπρακτα την εξωστρέφειά του, ανοίγοντας τις πύλες της στο ευρύ κοινό, για να ενημερώνει και να προσφέρει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στο μέτρο του δυνατού και σε όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, τιμώντας την εμπιστοσύνη της Πολιτείας που την επέλεξε και έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, εργάζεται με εντιμότητα, δυναμισμό και αποφασιστικότητα, ώστε το Νοσοκομείο να συνεχίσει να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο που επιδιώκεται η συναίνεση, η ισότητα και η αξιοκρατία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *