Νέα

√ Εορτασμός Αγίας Σοφίας και Κατάθεση Στεφάνου Διοικητού – Μμημείο Σοφία Σλήμαν

17/9/2015

 

Σήμερα γιορτάζουμε την ονομαστική εορτή της ιδρύτριας του νοσοκομείου μας, της Σοφίας Καστριώτη (ή Εγκαστρωμένου) Σλήμαν. Μιας σπουδαίας γυναίκας,  με καταγωγή από μεσοαστική οικογένεια, Αρσακειάδος με άριστη γνώση της αρχαίας ελληνικής, καλή ανατροφή, όμορφο παρουσιαστικό, σεμνή και λιγομίλητη. Ακριβώς όπως είχε εμπνευστεί από τα ομηρικά έπη την εικόνα της Ελληνίδας ο 47χρονος, ήδη μία φορά παντρεμένος, Ερρίκος Σλήμαν, αναζητώντας ως 2η σύζυγο μια «Ελληνίς, απόγονο του Ομήρου, που θα είχε άριστες γνώσεις της αρχαίας ελληνικής και θα μπορούσε να απαγγείλει Όμηρο από το πρωτότυπο».

Το νοσοκομείο μας, «Η Σωτηρία», οφείλει την ύπαρξή του στο όραμα στην πρωτοβουλία στην προσωπική επιμονή και στις ακατάπαυστες προσπάθειες της σπουδαίας αυτής προσωπικότητας, μέχρι το θάνατό της το 1932. Το βάρος του ονόματός της συνέβαλλε αποφασιστικά όχι μόνο στην υπογραφή του βασιλικού Διατάγματος το 1902 για την ίδρυση του τότε σανατορίου (Η εν τη πρωτευούση επικίνδυνος διάδοσις της φθίσεων προεκάλεσε την Ίδρυσιν εταιρείας υπό την επωνυμίαν «Σωτηρία») αλλά και στο να παραχωρηθεί επιπλέον έκταση από τη Μονή Πετράκη και στο να οικοδομηθούν γρήγορα τα αρχικά κτίρια με χρήματα από προσφορές.

6 Ιουνίου 1905 έγιναν τα πρώτα εγκαίνια του πρώτου κτιρίου του νοσοκομείου μας με πρώτο περίπτερο το «Σωτηρία» δυναμικότητας 40 κλινών και αρχιτέκτονες τους Ιωάννη και Μιλτιάδη Αξελό.  Η ανέγερση του δεύτερου περιπτέρου του «Κυριαζίδειου» έγινε το 1907 και σταδιακά κτίστηκαν το «Αμπέτειο», το περίπτερο «Μελά», το «Τριανταφυλλάκι», το «Στρατιωτικό» και «Σπηλιοπούλειο». Από το 1932 ξεπροβάλουν τα νέα κτίρια του Σωτηρία με αισθητική που διέπεται απο το πνεύμα εκσυγχρονισμού της Ελληνικής κοινωνίας του Μεσοπολέμου σε σχέδια του Δεσποτόπουλου και ακολουθούν ο «Οίκος αδελφών»  το «300 ανδρών»  και το «300 γυναικών».

Ας τιμήσουμε λοιπόν και ας θυμηθούμε ιδιαίτερα σήμερα τη Σοφία Σλήμαν, ας εμπνευστούμε από εκείνη δίνοντας συνέχεια στην προσπάθειά της για την παροχή ποιοτικής φροντίδας στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας και ας διατηρήσουμε καίριο όσο ποτέ άλλοτε το όραμά της για τη δημιουργία ενός σύγχρονου νοσοκομείου με υπηρεσίες εφάμιλλων των καλυτέρων του κόσμου.

Σας ευχαριστώ

Δρ. Μιλτιάδης Παπασταματίου

Διοικητής ΓΝΝΘ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *