Τελευταία Νέα

√ Το νοσοκομείο ’Η Σωτηρία’ αποτελεί υπόδειγμα σωστής λειτουργίας, Ρεπορτάζ Υγείας life2day

 

Τα 115 χρόνια προσφοράς στη υγεία τιμά το Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτήρια» και αποδεικνύει ότι ακόμα και σε δύσκολες εποχές όπως αυτή που διανύει η χώρα μας, η θέληση και η ατελείωτη προσπάθεια μπορούν να κάνουν θαύματα.  Σήμερα , όταν τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας καταρρέουν και δεν έχουν ούτε βαμβάκι το Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτήρια» λειτουργεί σωστά και χωρίς προβλήματα  προσφέροντας στους ασθενείς ασφαλισμένους και ανασφάλιστους την καλύτερη περίθαλψη αποτελώντας υπόδειγμα σωστής λειτουργίας.

Ενώ, πρόσφατα ετέθη υπό συζήτηση δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχου με σκοπό την ανακαίνιση της Θ/Χειρουργικής Κλινικής και η δωρεά (αναμένεται) ενός λεωφορείου από την Εθνική Τράπεζα, για εσωτερικό περιμετρικό δρομολόγιο 5 km στο Νοσοκομείο, προκειμένου να μειωθούν τα αυτοκίνητα που παρκάρουν μέσα στο χώρο του Νοσοκομείου. Ολοκληρώνονται τέλος οι οικοδομικές εργασίες του ΙΙΒΕΑΑ στο χώρο του Νοσοκομείου  Στα τέλη του 2013, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή με το χώρο της υγείας να πλήττεται καίρια και να δοκιμάζεται από µία πρωτοφανή κρίση με αφετηρία τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος της χώρας μας, η πολιτική ηγεσία εμπιστεύθηκε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου στον Iατρό Δρ. Μιλτιάδη Παπασταματίου MD, PhD, Διδάκτορα της Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών με πολυετή κλινική και διοικητική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό Νοσοκομειακό χώρο και aαπο τότε όλα στο νοσοκομείο δουλεύουν ρολόι . Ο Διοικητής του Νοσοκομείου  «Η Σωτηρία» Δρ. Μιλτιάδης Παπασταματίου Δεν έχουν παρατηρηθεί από τα  τέλη 2013 μέχρι σήμερα καταλήψεις αλλά και πανό έξω από το νοσοκομείο «Η Σωτήρια» . Οι γιατροί , νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό πληρώνονται στην ώρα τους και όλα αυτά λόγο της σωστής διοίκησης . Ενώ , δεν είναι λίγες οι φορές που η διοίκηση του νοσοκομείον περιθάλπει στο « Σωτηρία» άπορους και ανασφάλιστους συνανθρώπους μας αναλαμβάνοντας όλο το κόστος . Ανάμεσα στο γκρί τοπίο της Υγείας στην Ελλάδα υπάρχουν και κάποια λίγα λαμπερά παραδείγματα τα οποία εμείς στο LIFE2DAY.GR πάντα αναδεικνύομαι αφού είναι άξια συγχαρητήριων αλλά και επειδή αποτελούν και σωστά παραδείγματα προς μίμηση .

Να σημειώσουμε ότι αναπληρώτριά είναι η κ. Βασιλική Κων/να Γκογκοζώτου φαρμακοποιό MBA, MSc Η ομαδική δουλειά, λοιπόν, και ο καθημερινός αγώνας όλου του προσωπικού στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» είχε ως αποτέλεσμα την τελευταία χρονιά, και με στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και της προσβασιμότητας του πολίτη, το 710 κλινών Νοσοκομείο να καταταχθεί στα 3 καλύτερα νοσοκομεία δυναμικότητας άνω των 600 κλινών για την περίοδο από 1/4/14 έως 31/7/14, βελτιώνοντας την 5η θέση που κατείχε για την προηγούμενη περίοδο αξιολόγησης από 1/1/14 έως 31/3/14.

Tο Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτήρια» αποτελεί υπόδειγμα σωστής λειτουργίας Κλινική φροντίδα Όπως προκύπτει και από τα στατιστικά στην παροχή κλινικής φροντίδας στους νοσηλευόμενους πολίτες, μειώνοντας τη μέση διάρκεια νοσηλείας κατά 9% και τις συνολικές ημέρες νοσηλείας κατά 5% κατάφερε να απελευθερώσει πολύτιμες νοσηλευτικές κλίνες τις οποίες παράλληλα αξιοποίησε, αυξάνοντας τις εισαγωγές στο νοσοκομείο πετυχαίνοντας μέση πληρότητα 85%. Ταυτόχρονα ορίστηκε ως Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κοροναϊό MERS και υποδέχτηκε για νοσηλεία το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Εξορθολογισμός των δαπανών Σύμφωνα με τα πεπραγμένα του νοσοκομείου παρά την παραπάνω αύξηση των εξυπηρετούμενων πολιτών/ασθενών και την αύξηση της πληρότητας και ενώ θεωρητικά τα παραπάνω θα επέφεραν και αύξηση των δαπανών, δεν συνέβη κάτι τέτοιο.  Αντίθετα, με εξορθολογισμό των δαπανών, με αύξηση της χρήσης γεννοσήμων φαρμάκων κατά 50%, με μείωση του κόστους των υλικών και των υποστηρικτικών υπηρεσιών, επετεύχθη τελικά μείωση του συνολικού κόστους κατά 15%, χωρίς να παραβλάπτεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, ιδιαίτερα των ογκολογικών ή άλλων εξειδικευμένων υπηρεσιών. Και όλα αυτά, λειτουργώντας με μειωμένο προϋπολογισμό κατά 25,5% το τρέχον έτος σε σχέση με το 2013.

Σημαντικά τα επιτεύγματα του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» Στο Νοσοκομείο είναι σήμερα πιστοποιημένα με ΙSO αρκετά τμήματα όπως το φαρμακείο και η κεντρική μονάδα διαλύσεων ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαπίστευση του Βιοχημικού και Μικροβιολογικού Εργαστηρίου. Το πληροφοριακό σύστημα είναι σε παραγωγική λειτουργία διασυνδεδεμένο με τις εφαρμογές του ΕΟΠΥΥ για αναγγελία Εισιτηρίων – Εξιτηρίων ασθενών και της ΗΔΙΚΑ για ανεύρεση στοιχείων ασθενών. Με ένα επίσης καθημερινό και μεγάλο αγώνα αξιοποιείται η χρηματοδοτική ευκαιρία των ΕΣΠΑ, προσπαθώντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των πόρων για τη βελτίωση και την αναβάθμιση των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών του Νοσοκομείου. Σύγχρονος  Αξονικός Τομογράφος

Ήδη έχει εγκατασταθεί ένα σύγχρονο ακτινοσκοπικό μηχάνημα και ένα σύγχρονος 2ος Αξονικός Τομογράφος 64 τομών στο τμήμα της Επεμβατικής Ακτινολογίας ενώ παράλληλα προχωρά η αντικατάσταση της χρήσης ακτινογραφικού φιλμ με ψηφιακή απεικόνιση σε CD, αντιμετωπίζοντας με τον τρόπο αυτό το υπερβολικά μεγάλο κόστος για ακτινογραφικό φιλμ στο Νοσοκομείο μέχρι σήμερα. Συνεχίζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα έργα ΕΣΠΑ του εξοπλισμού του Ξενώνα Βραχείας Παραμονής, των Θαλάμων Αρνητικής Πίεσης, της δημιουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας Συγγενών Ασθενών, του Συμβούλου Έργων ΕΣΠΑ και της Προμήθειας Εξοπλισμού για τα νέα ΤΕΠ. Ειδικότερα για τα νέα ΤΕΠ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των έργων με έναρξης λειτουργίας στις 15/10/2014 και παραδόθηκαν προς χρήση του κοινού. Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με το ΕΚΕΠΥ, το ΕΚΑΒ και την 1η ΥΠΕ, αντιμετωπίζονται και διαχειρίζονται επιτυχώς καθημερινά προβλήματα λειτουργίας. Η διαθεσιμότητα των οδηγών και των ιατρών πρώην Νοσοκομείων ΙΚΑ αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και δεν επέφερε καμία δυσλειτουργία στο Νοσοκομείο. Η ανταποδοτική δωρεά ενός ασθενοφόρου από το Δήμο Ν. Ηρακλείου για την παροχή ιατρικών πράξεων από ιατρούς του Νοσοκομείου σε ΚΑΠΗ του Δήμου και η δωρεά ενός φορτηγού από το Υπουργείο Υγείας συνέβαλε στην αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών λειτουργίας του Νοσοκομείου. Εργασίες αποψίλωσης και καθαρισμού του δάσους του Νοσοκομείου και προμήθεια μηχανογραφικού ή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ή ιματισμού για την κάλυψη αναγκών τμημάτων του Νοσοκομείου, έγιναν επίσης με δωρεές από διάφορους φορείς.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου  «Η Σωτηρία» Δρ. Μιλτιάδης Παπασταματίου

Πηγή:

www.life2day.gr:http://www.life2day.gr/2015/05/to-nosokomeioi-swtiria-apotelei-upodeigma-swstis-leitourgias/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *