Νέα

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης 24-3-2014

Χαιρετισμός κύρηξη εργασιών ημερίδας

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΩΡΑ 12.30 ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΛΗΜΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ 24-3-2014

Κυρίες, Κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι,

Η 24η Μαρτίου εκάστου έτους έχει χαρακτηριστεί ως η ημέρα κατά της φυματίωσης.

Το γεγονός αυτό δηλώνει από μόνο του ότι η Φυματίωση, νόσος αναφερόμενη από την εποχή του Ιπποκράτη εδώ και 2500 χρόνια, όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί παρ’ όλα τα παλιά και νέα φαρμακευτικά σχήματα που χορηγούνται στούς ασθενείς, αλλά εξακολουθεί να είναι μάστιγα σε πολλές χώρες του πλανήτη, λόγω της σημερινής εύκολης μετακίνησης και μετανάστευσης του παγκόσμιου πληθυσμού με αποτέλεσμα, ο κίνδυνος από  ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη εξάπλωση της νόσου ελοχεύει.

Οι προσπάθειες  προλήψεως και θεραπείας παγκόσμια είναι πρόκληση και απαιτούνται εθνικά προγράμματα κατά της φυματίωσης.

Το νοσοκομείο μας πρωτοπόρο εδώ και έναν αιώνα αποτελεί φάρο για την  ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή κοινωνία.

Η οραματίστρια Σοφία Σλήμαν, ως σανατόριο το ξεκίνησε και με την σημερινή του ονομασία ως Ν.Ν.Θ. απλώς αυξήθηκε η δράση του και η επιστημονοσύνη του στο χώρο της Υγείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η περγαμηνή ειδικότητος παγκόσμια πρώτα αναφέρει την ονομασία ”Φυματιολόγος”  και μετά Πνευμονολόγος (βλ. Ιταλία-Γαλλία -Ελβετία- Λουξεμβούργο κ.α )

Θα ήθελα να προσθέσω πολλά άλλα, αλλά ο χρόνος είναι πολύτιμος και  με αυτά τα λίγα λόγια κυρήσσω την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης αυτής.

Ευχαριστώ

Δρ. Μιλτιάδης Παπασταματίου

Διοικητής

ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *