Νέα

Βράβευση Διοικήσεως Νοσοκομείου για την Επιχειρησιακή Αμεσότητα στην Αντιμετώπιση του Πρώτου Κρούσματος MERS στην Ελλάδα 9/11/2014


Βράβευση Διοικήσεως Νοσοκομείου

για την Επιχειρησιακή Αμεσότητα

στην Αντιμετώπιση του Πρώτου Κρούσματος MERS στην Ελλάδα

9/11/2014

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Κουτσούκου Α1, Διονέλλης Γ1, Μπακάκος Π1, Μαρκοζάνες Ε1, Ποντίκης Κ,1 Ροβίνα Ν1, Κυριακοπούλου Μ1, Τσιόδρας Σ2, Τσακρής Α3, Κουλούρης Ν1, Παπασταματίου Μ1*.

Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Σωτηρία»1

Παθολογική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Αττικό»2

Εργαστήριο Μικροβιολογίας Παν/μίου Αθηνών3

*Διοικητής Νοσοκομείου «Σωτηρία»

Έλληνας άνδρας, 69 ετών, που ζούσε μονίμως στην Σαουδική Αραβία παρουσιάστηκε σε Ιδιωτικό
Νοσοκομείο της Αττικής με πυρετό (38,3
C), υποξαιμία (κορεσμό 92%), διάρροια, και αμφοτερόπλευρες σκιάσεις στην ακτινογραφία Θώρακος. Εργαστηριακές δοκιμασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Ινστιτούτο Παστέρ και το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Παν/μιίου Αθηνών  απέδειξαν πως ο ασθενής έπασχε από αναπνευστικό σύνδρομο Κοροναϊού Μέσης Ανατολής. Επρόκειτο για το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα και το 10ο στην Ευρώπη. Αμέσως μεταφέρθηκε σε θάλαμο Αρνητικής Πίεσης στην Ειδική Μονάδα Λοιμώξεων του Αναπνευστικού της Α’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Μετά από 2 ημέρες μεταφέρθηκε σε θάλαμο Αρνητικής Πίεσης στην ΜΕΘ της ίδιας Κλινικής λόγω επιδείνωσης της αναπνευστικής του λειτουργίας. Έλαβε τριπλή αντιϊική αγωγή με ριμποβαρίν, ιντερφερόνη, λοπιναβίρ/ριτοναβίρ και ελήφθησαν όλα τα προφυλακτικά μέτρα για την μη περαιτέρω μετάδοση του ιού. Ο ασθενής παρέμεινε στην ΜΕΘ επί 2 μήνες και 20 ημέρες ενώ κατά την παραμονή του αποκαλύφθηκε πως έπασχε και από αδενοκαρκίνωμα του παχέως εντέρου.

Η Ανίχνευση του ιού επί μακρόν στις εκκρίσεις του ασθενούς, η κατάσταση του ανοσοβιολογικού συστήματος, η χορήγηση συνδυασμένης αντιϊικής αγωγής, η λήψη όλων των απαραιτήτων για την μη μετάδοση του ιού προφυλακτικών μέτρων, και η ετοιμότητα του ΕΣΥ στην ταχεία αντιμετώπιση παρομοίων περιστατικών  είναι παράγοντες μεγίστης σπουδαιότητας για τον περιορισμό αυτού του νέου θανατηφόρου ιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *